„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Közalkalmazottak Háza
 
« vissza

A Budapest XI. kerület Bornemissza u. 37. szám alatt található (Közalkalmazottak Háza) panel épület, az 1990-es évek előtt munkásszállóként üzemelt. ÚJBUDA tulajdonába kerülésétől a Buda-Hold Kft, az Önkormányzat 100%-os ingatlanfejlesztő cége kezeli és közvetve az önkormányzati feladtok ellátására használja.
 

Közalkalmazottak Háza
napkollektoros és napelemes megújuló energiatermelő rendszerekkel

A Budapest XI. kerület Bornemissza u. 37. szám alatt található (Közalkalmazottak Háza) panel épület, az 1990-es évek előtt munkásszállóként üzemelt. ÚJBUDA tulajdonába kerülésétől a Buda-Hold Kft, az Önkormányzat 100%-os ingatlanfejlesztő cége kezeli és közvetve, az önkormányzati feladtok ellátására használja. Itt kapnak kedvezményes lakhatási lehetőségeket, azok a közalkalmazottak Akik, a kerület valamely intézményében (Bölcsőde, Óvoda, Iskola, Idősek otthona, Hivatal), esetleg a kerületi rendőrség állományában dolgoznak és nem rendelkeznek budapesti lakhellyel.

Az épület 2010. évig jelentős fejlesztésen nem esett át, kizárólag az állag megőrző felújításokra volt pü. forrás. A Buda-Hold Kft vezetése felismerve a pályázati rendszerben rejlő lehetőségeket, először 2009. augusztusában a KEOP-2009-5.3.0/A pályázati kiírás, majd 2010. januárjában a KMOP-2009-3.3.3 pályázati kiírás szerint nyújtott be sikeres pályázatokat.

A KEOP-5.3.0/A pályázati konstrukcióban az épület nyílászáróinak cseréjét, az épület külső hőszigetelését és tetőszigetelését, valamint a fűtési rendszer szabályozhatóságát támogatta az irányító hatóság 24.365.000,- Ft-tal.

A KMOP-3.3.3 pályázati konstrukció keretében, a Napenergia hasznosítást hő- és villamos energiatermelés érdekében, kapott 17.653.000,- Ft támogatást.

A két pályázati támogatás alapján a megvalósítása 2010 szeptemberében kezdődött meg, a végleges műszaki átadás pedig 2011. január 17.-én történt.

Az épület 10 cm külső hőszigetelést, új homlokzati vakolatot, 10 cm tető hőszigetelést, valamint új víz elleni szigetelést, korszerű homlokzati nyílászárókat, termosztatikus radiátor szelepeket kapott. Az energiafelhasználás további csökkentése érdekében, 25 db vákuumcsöves napkollektor, amely a használati meleg vizet biztosítja és a 83 db napelemes modulból álló 20 kW névleges teljesítményű, monokristályos, hálózatra kapcsolt naperőmű került telepítésre.

A napkollektoros rendszer a legkorszerűbb vákuumcsöves technológiával rendelkező, Magyarországon gyártott SK-8 CPC panelokból, összesen 25 db-ból épül fel. A napkollektorokban keringő, a napsütés hatására felmelegedő glykol, a pincében elhelyezett 3 db egyenként 1 m3-es tárolóban lévő hőcserélőkön keresztül adja át a hőt, amelyet 90 0C hőmérsékleten tárolunk. Ezt követően egy hőfokszabályozós szelepen keresztül engedjük a HMV hőcserélőre. A rendszer elemeinek működését a Steca 07042 szabályzó irányítja.

A napelemes rendszer 83 db Magyarországon előállított KORAX 240 Wp monokristályos panelból és 4 db SMA 5000TL inverterből épül fel. A napelemes rendszer közvetlenül, tetszőleges célra felhasználható elektromos áramot állít elő, amelyet az Inverterek szinkronizálnak az adott hálózatra. Maga a rendszer kiépítése értéknövelő beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül (45-50 év) biztosítják a zavartalan működést. 

Az ELMŰ-Hálózati Kft. által kibocsájtott hálózatra csatlakozási határozat értelmében, a naperőmű hálózatra visszatáplálós rendszerben működik. Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Amikor az épületek energiafogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az ELMŰ hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

Beruházó:  Buda-Hold Kft.   1117 Budapest, Hunyadi János út 14.
  Niederländer Pál ügyvezető igazgató,   tel: + 36 20/938-0058

Kivitelező:  MÉSZÁROS Udvar-Ház Kft. 1116 Budapest, Hunyadi Mátyás út 48.
  Mészáros György ügyvezető igazgató,   tel: +36 30/9640-352

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.