„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Megyeháza, Szolnok: naperőmű műemlék épületen
 
« vissza

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata a kor műszaki színvonalát meghaladó mértékben fejlesztette a Megyeháza (5001 Szolnok, Kossuth L. út 2.) elektromos energia ellátó rendszerét. Az országban, az elsők között választotta a soha ki nem fogyó MEGÚJULÓ energiát, műemlék épülete energia szükségletének részbeni fedezésére.
 

Naperőmű MŰEMLÉK épületen

Elkészült hazánkban az első műemlék épületen elhelyezett naperőmű, Szolnokon, a Megyeházán

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata a kor műszaki színvonalát meghaladó mértékben fejlesztette a Megyeháza (5001 Szolnok, Kossuth L. út 2.) elektromos energia ellátó rendszerét. Az országban, az elsők között választotta a soha ki nem fogyó MEGÚJULÓ energiát, műemlék épülete energia szükségletének részbeni fedezésére.

2010. szeptemberéden kezdte meg a termelés az ország első műemlék épületén elhelyezett, hálózatra kapcsolt, 27,72 KW maximális teljesítményű naperőmű, amely 132 db Sunrise 210W egységteljesítményű polikristályos napelemes panelból, valamint 6 db SMA 5000TL típusú inverterből épül fel.

A rendszer telepítését megelőzte az épület energia auditja, valamint a KMOP-2009-4.4.0 pályázati kiírás alapján nyertes pályázat, amely 70%-os intenzitással járult hozzá a kiviteli munkák pénzügyi finanszírozásához. A telepítéshez készített terveket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a 768-19/2009 számú határozatában foglaltak szerint engedélyezte.

Nyílt közbeszerzési eljárás győzteseként, a Mészáros Udvar-Ház Kft. végezte a rendszer telepítésének kiviteli munkáit, szolnoki alvállalkozók bevonásával. A munkálatok rekord gyorsasággal, mind összesen 73 nap alatt készültek el.

Az épület hátsó részén található déli tájolású lapostető-szerkezeten került elhelyezésre a napelemes rendszer, egy külön erre a célra készített acél tartószerkezeten, amely a kis teherbírású födém kiváltása miatt készült. A napelemek által termelt egyenáramot a SMA (német) inverterek alakítják át és szinkronizálják a meglévő hálózatban felhasználható váltó árammá. Ez a naperőmű a harmadik legnagyobb hazánkban, de ha a közcélú épületeket tekintjük, akkor ez a rendszer a maga 27,72 KW-os teljesítményével a második legjelentősebb. A rendszer érdekessége, hogy a meglévő hálózatra táplál – a saját fogyasztás elsődlegessége mellet – így a havonkénti leolvasásnál a mérő a csökkent fogyasztást, valamint a hétvégi napokon – ekkor elektromos fogyasztás nem lévén – a hálózatra visszatáplált mennyiséggel csökkentett áram árát kell a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatnak az áramszolgáltató felé kiegyenlítenie.

A rendszer termelési adatait a SunnyPortal oldalon kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

Cégem, a Mészáros Udvar-Ház Kft. 2006. óta foglalkozik megújuló energiatermelő projektek létrehozásával, valamint energia felhasználás racionalizálásával és hatékonyság növelésével. Minden tisztelt Megrendelőnknek sikeres pályázatokkal, valamint a feladatok komplex ellátásával segítjük munkáját. Elsősorban az önkormányzati szektorban rendelkezünk jelentős referenciákkal, amelyeket honlapunkon megtalálhatnak: www.udvar-haz.hu.

Megrendelő: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
  5001 Szolnok, Kossuth L. út 2.
  Kovács Sándor, megyei Közgyűlés Elnöke, tel: +36 56/505-330

Kivitelező: Mészáros Udvar-Ház Kft.
  1116 Budapest, Hunyadi m. út 48.
  Mészáros György ügyvezető igazgató, tel: +36 30/9640-352

 

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.