„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Martfű közintézményei I.
 
« vissza

Napelemes megújuló energia hasznosító rendszer telepítése Martfű város közintézményeiben.
 

Martfű Város közintézményei I. ütem
41,17 kW névleges teljesítményű, hálózatra kapcsolt napelemes rendszer

Martfű Város Önkormányzata 2010. évben pályázatot nyújtott be a KEOP-4.4.0/A kiírásnak megfelelően, amely alapján 41.397.150,- Ft értékű, 85%-os intenzitású támogatásban részesült a Város Közintézményeinek tetőszerkezetén elhelyezendő, hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek megvalósítására, az alábbi helyszíneken:

1. Polgármesteri Hivatal, Szent István tér 1.: 15,4 kW
2. Martfű Városi Muvelodési Központ és Könyvtár, Mártírok út 1.: 15,4 kW
3. Damjanich J. Ált. Isk., Gimn., Szakképző Iskola és Kollégium, Május 1. út 2.: 5 kW
4. Játékvár Óvoda és Bölcsöde, Kossuth Lajos út 22.: 2,1 kW
5. Városi Óvoda és Bölcsöde, Munkácsy út 79.: 3,2 kW

Az öt rendszer összteljesítménye: 41,17 kW

A támogatói döntésnek megfelelően a Város közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt. A közbeszerzési pályázatban megfogalmazott műszaki, pénzügyi elvárások alapján a legkedvezőbb ajánlatot a Mészáros Udvar-Ház Kft. adta.

A kivitelezést a Vállalkozó 2011. év januárjában kezdhette meg, a műszaki átadás 2011. április 19.-én került sor. A kivitelező Mészáros Udvar-Ház Kft a kiviteli munkákat I. osztályú minőségben a szerződésben rögzített határidőre és a vállalt költségek betartásával készítette el.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek, a városi intézmények energia fogyasztását közel 10%-al csökkentik.

Rendszer adatok:

Az öt helyszínen összesen 179 darab 230 Wp csúcsteljesítményű KS-235 típusú  polikristályos napelemes panel, 9 darab SMA inverter és 1-1 SMA-Webbox került felszerelésre.

A web-boxok segítségével egy nyilvános oldalon folyamatosan nyomon követhető a különböző rendszerek termelési adatai, amely link a Martfű Város és a kivitelező www.udvar-haz honlapján is megtalálható.

Az öt rendszer 41,17 kW névleges teljesítményének köszönhetően, éves szinten 48.000 KW/h áramot termel és 51 tonna széndioxid kibocsájtástól mentesíti a városi környezetünket. Az öt rendszer jelenleg az adott épület energia igényének 8-10 % fedezi éves szinten. Az elektromos áram termelő képességén túl jelentosen csökkenti a tetőszerkezeten keresztüli felmelegedését az irodáknak, ezzel csökkentve a klímatizálási igényt és növelve a megtakarítást. A napelemes rendszerek megtérülése – figyelembe véve a pályázati támogatást – számításaink szerint, 9,5-10 év.

Az E-ON Magyaroszág Kft. által kibocsájtott hálózatra csatlakozási határozat értelmében, a naperomű hálózatra visszatáplálós rendszerben muködik. Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Amikor az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az E-ON hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

A napelemes panelokra gyártói garancia vonatkozik, 20 év múlva a panelok teljesítménye nem csökken 80%  alá. A Mészáros Udvar-Ház Kft. a KEOP pályázatra való tekintettel az öt helyszínen megépített rendszerre, 5 év teljeskörű garanciát vállalt.

Megrendelő:      
Martfű Város Önkormányzata   
5435 Martfű, Szent István tér 1.   
Dr. Kiss Edit polgármester,     
Tel: 06/56/450-222    

Kivitelező:
MÉSZÁROS Udvar- Ház Kft
1116 Budapest, Hunyadi M. út 48
Mészáros György ügyvezető igazgató
 Tel: +36 30/9640-35

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.