„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft.
 
« vissza

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer felépítése: összesen 82 darab 245 Wp csúcsteljesítményű polikristályos napelemes panel, 2 darab SMA Tripower 10000TL inverter, valamint 1 darab webbox került telepítésre.
 

Napelemes rendszer NYÍRTÁVHŐ központi telephelyén

A Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. 2013 januárban pályázatott nyújtott be a KEOP – 4.10.0/A pályázati kiírásra szerint. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a beadott pályázatot elfogadta, 8.432.500 Ft összegű, 50 % intenzitású támogatásban részesítette a „Napelemes rendszer NYÍRTÁVHŐ központi telephelyén” nevű projektet. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer, a Népkert u. 12. szám alatti épület lapostető szerkezetén, 30fokos dőlésszögben került telepítésre. A NYÍRTÁVHŐ Kft vezetése, a pályázat beadása előtt egyszerű versenyeztetési eljárás keretében választotta ki a feladat elvégzésére alkalmas kivitelezőt. A kiírásban megfogalmazott műszaki, pénzügyi és garanciális elvárások alapján, a legkedvezőbb ajánlatot, a Mészáros Udvar-Ház Kft. adta.

A kivitelezést a Vállalkozó, 2013. év novemberében kezdhette meg, a műszaki átadásra 2014. február 10-én került sor. A kivitelező Mészáros Udvar-Ház Kft a kiviteli munkákat I. osztályú minőségben a szerződésben rögzített határidőre és a vállalt költségek betartásával készítette el.

Rendszeradatok:

Összesen 82 darab 245 Wp csúcsteljesítményű polikristályos napelemes panel, 2 darab SMA Tripower 10000TL inverter, valamint 1 darab webbox került telepítésre. 

Az SMA webbox segítségével egy nyilvános honlapon folyamatosan nyomon követhetőek a különböző rendszerek termelési adatai, amely a kivitelező www.udvar-haz honlapján is megtalálható.

A rendszer 20,090 kW névleges teljesítményének köszönhetően, éves szinten 22.099 KW/h áramot termel és 24,3 tonna széndioxid kibocsájtástól mentesíti környezetünket. A rendszer jelenleg az adott épület energia igényének 15 % fedezi éves szinten. Az elektromos áram termelő képességén túl jelentősen enyhíti az irodák, tetőszerkezeten keresztüli felmelegedését, ezzel csökkentve a klímatizálási igényt és növelve a megtakarítást. A napelemes rendszerek megtérülése – figyelembe véve a pályázati támogatást – számításaink szerint, 6,5-7 év.

A napelemes rendszer közvetlenül, tetszőleges célra felhasználható elektromos áramot állít elő. Maga a rendszer kiépítése értéktartó beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül biztosítják a zavartalan működést. A rendszer rendszeres karbantartást, gondozást igényel. A naperőművek hálózatra visszatáplálós rendszerben működnek. Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Ha az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az E-ON hálózatára bocsájtja a rendszer, – ez igaz a hétvégéken és munkaszüneti napokon – ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

A napelemes panelokra gyártói garancia vonatkozik, a Mészáros Udvar-Ház Kft. a KEOP pályázatra való tekintettel a helyszínen megépített rendszerre, 5 év teljes körű garanciát vállalt, a szükséges karbantartási feladatok rendszeres elvégzése esetén.

Megrendelő:
Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft
4400 Nyíregyháza, Népkert u. 12.
Arday Balázs ügyvezető igazgató  
Tel: +36 42/314-443 Tel: +36 30/9640-35

Kivitelező:
MÉSZÁROS Udvar- Ház Kft
116 Budapest, Hunyadi M. út 48 
Mészáros György ügyvezető igazgató 

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.