„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Lakossági telepítés Budapesten
 
« vissza

Lakossági naperőmű telepítése: családi ház Budapesten, a XI. kerületben.
 

Családi házak energia hatékony, gazdaságos fűtése és megújuló energiatermelő rendszerek alkalmazása

Családi házunk, otthonunk energia ellátásának gazdaságos kialakítására, legalább annyi figyelmet kell szentelnünk, mint az ország költségvetésének elkészítésére.

A spórolás a pazarlás megszüntetésével kezdődik!

A környezettudatosság az egyének gondolatában és közvetlen környezetében kezdődik, csak ez vihető át egyre magasabb, akár társadalmi szintre. A megélt élmények, tapasztalások nélkül, csak a kísérletező szellemű kisebbségnek sikerülhet jelentősebb eredményeket elérni. Azok a Gyermekek, Fiatalok, akik úgy nőnek fel, hogy Szüleiktől is láthatják, megtapasztalhatják saját otthonukban az energiával történő spórolást, megújuló energiák használatát, biztosan környezettudatos fogyasztókká válnak és támogatni fogják a környezetvédelmet.

Hazánkban a lakossági szintű energia hatékonyság növelésétre, megújuló energiatermelő berendezések telepítésére 2016. szeptembertől, az Otthon Melege pályázati kiírások alapján lehetet pályázni.

előzmény:

Megrendelőnk 1 éve vásárolt dél-Budán egy kétszintes családi házat, amely mellett a kertben, szabadon álló medence található. Az épület fűtését és esetlegesen a medence fűtését egy C-40 cirkó biztosította. A lakásban a meleg vizet a faléra szerelt 200 l-es hajdú villany boylerben állították elő. Az energia számlák átvizsgálását követően a Tulajdonossal történt személyes egyeztetésen az a megállapodás született, hogy dolgozzuk ki a ház gazdaságos és megújuló energiatermelő berendezésekkel támogatott rendszerét. A közüzemi számlák alapján a gáz és a villamos energia igény csökkentése tűnt a legfontosabbnak és a legnagyobb pénzügyi megtakarítás várható.

A telepített rendszerek:

A fűtési rendszer átalakítása nélkül, a hő termelő berendezés kondenzációs kazánra (Buderus Logomax GB-172-35ix) történő cseréje mellet döntött a Tulajdonos. A 200 l hajdú villany boyler is cserére került, helyette egy BOCH indirekt tároló került beépítésre, amelyben elektromos fűtőpatron is van telepítve. Ez a beruházás közel 25-30%-al csökkenti majd az éves gázdíjat.

A villamos energia költségek 80-85%-ának csökkentésére az alacsony dőlésszögű tetőtéri beépítés fölött található tető felületre telepítettünk egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszert, amely 16 db S-Energy 255P napelemes panelból és 1 db Fronius Symo 4.0-3-M light inverterből épül fel, a szükséges túlfeszültség védelmek beépítése mellett.

A rendszer termelési adatait ezen a linken találja meg az érdeklődő.

A napelemes rendszer hálózatra kapcsolt üzemmódban működik, vagyis amikor nincs elektromos fogyasztás a házban és süt a nap, a megtermelt energiát az ELMŰ hálózatára adja vissza, így ezt a termelést az új digitális fogyasztásmérő az éves fogyasztásunkból levonja. Amikor az épületben a napsütés mellett jelentős energiafogyasztás van, úgy a napelemes rendszer által termelt energiát – a galvanikus kapcsolat révén – a fogyasztók felhasználják és nem a hálózatról érkező villamos energiát fogyasztják. Az éves elszámolás alkalmával a mérőn regisztrált termelésből a szolgáltató levonja a szintén a mérőn regisztrált termelést és csak a különbözet kerül a Tulajdonosnak kiszámlázásra.

Összességében megállapítható, hogy a két beruházással, energia hatékonysági korszerűsítéssel a ház működési költségét 40-45%-al csökkentettük és maximálisan kihasználtuk a pályázati támogatások adta lehetőségeket.

További energiahatékonysági javulást a homlokzati nyílászárók és az épület korszerű hőszigetelése jelenthet még, amelyre a Mészáros Udvar-Ház Kft ajánlatot adott.

Javaslom, hogy ebben a sorrendben vállalkozzanak a családi házak energetikai felújítására és a megújuló energiatermelő berendezések beépítésére.

Mészáros Udvar-Ház Kft. Mészáros György ügyvez ig. tel: +36 30 9640 352

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.