„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Levelek község közintézményei
 
« vissza

Levelek község Polgármesteri Hivatalának és Iskolájának összesen 39,2kW-os, naperőműves energiaellátása, mely 85%-ban NFÜ-támogatással valósult meg..
 
Leveleki napelemes rendszerek

Levelek Nagyközség Önkormányzata 2011 Augusztusában pályázatott nyújtott be a KEOP – 4.2.0/A kiírásnak megfelelően.. 2012. Márciusában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 49.657.000 Ft összegu, 85 % intenzitású támogatásra ítélte a „Napenergia hasznosítása Leveleken” nevű projektet. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer az alábbi helyszíneken került telepítésre:

1. Polgármesteri Hivatal 4555 Levelek, Rákóczi út 2.: 6,11 kW
2. Általános Iskola 4555 Levelek, Kossuth L. u. 3.: 18,1 kW
3. Konyha- Étkezo 4555 Levelek, Kossuth L. u. 3.: 15,1 kW
4. Összesen: 39,2 kW

A Város vezetése a pályázat beadása előtt előzetes közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt. A közbeszerzési pályázatban megfogalmazott műszaki, pénzügyi elvárások alapján a legkedvezőbb ajánlatot a Mészáros Udvar-Ház Kft. adta.

A kivitelezést a Vállalkozó 2013. év januárjában kezdhette meg, a műszaki átadásra 2013. április 11.-én került sor. A kivitelező Mészáros Udvar-Ház Kft a kiviteli munkákat I. osztályú minőségben, a szerződésben rögzített határidőre és a vállalt költségek betartásával készítette el.

Rendszeradatok:

Összesen 167 darab 235 Wp csúcsteljesítményű polikristályos napelem panel, 9 darab SMA inverter valamint 3 darab webbox került telepítésre.

A webboxok segítségével honlapunkon folyamatosan nyomon követhetőek a különbözo rendszerek termelési adatai.

A három rendszer 39,2 kW névleges teljesítményének köszönhetően, éves szinten 45.150 KW/h áramot termel és 49,7 tonna széndioxid kibocsájtástól mentesíti környezetünket. A három rendszer jelenleg az adott épületek energia igényének 11-14 % fedezi éves szinten. Az elektromos áram termelő képességén túl jelentősen enyhíti az irodák, tetoszerkezeten keresztüli felmelegedését, ezzel csökkentve a klímatizálási igényt és növelve a megtakarítást. A napelemes rendszerek megtérülése – figyelembe véve a pályázati támogatást – számításaink szerint, 4,5-5 év.
A napelemes rendszer közvetlenül, tetszőleges célra felhasználható elektromos áramot állít elő. Maga a rendszer kiépítése értéktartó beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül biztosítják a zavartalan működést. A rendszer rendszeres karbantartást, gondozást igényel. A naperőmuvek hálózatra visszatáplálós rendszerben működnek. Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Ha az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az E-ON hálózatára bocsájtja a rendszer, – ez igaz a hétvégéken és munkaszüneti napokon – ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.
A napelemes panelokra gyártói garancia vonatkozik, a Mészáros Udvar-Ház Kft. a KEOP pályázatra való tekintettel a két helyszínen megépített rendszerre, 5 év teljesköru garanciát vállalt.

Megrendelő:
Levelek Nagyközség Önkormányzata
4555 Levelek, Rákóczi Ferenc u. 2.
Borsodi László polgármester
Tel: +36 30/2489-780

Kivitelező:
MÉSZÁROS Udvar- Ház Kft
1116 Budapest, Hunyadi M. út 48
Mészáros György ügyvezető igazgató
Tel: +36 30/9640-35

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.