„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Bp. XI. kerület, Újbuda Önkörmányzata
 
« vissza

Újbuda Önkormányzata a kor műszaki szinvonalát meghaladó mértékben fejlesztette ingatlanjainak energia ellátó rendszerét. Az országban elsőként választotta a soha ki nem fogyó MEGÚJULÓ energiát, épületei energia szükségletének részbeni fedezésére.
 

ÚJBUDA Önkormányzat 90 KW teljesítményű naperőműve

ÚJBUDA Önkormányzata élen jár, hazánkban, a megújuló energiatermelő berendezések telepítésében. Felismerve, megértve azt a tényt, hogy az energiatermelés más állapot teremt a gazdálkodó szervezeteknek, a Hivatal legnagyobb, a Budatest XI. kerület Bocskai út 39-41 szám alatti épületére, 2011-ben naperőművet (50 KWp névleges teljesítményű, polikristályos, hálózatra kapcsolt) telepített az Önkormányzat.

A Hivatal megbízásából a feladat elvégzését, a 100%-ban önkormányzati tulajdonú ZSOMBOLYAI Ingatlanhasznosító Kft. bonyolította le. 2010. január 11.-én kerül beadásra a KMOP-2009-3.3.3 pályázati kiírás szerint a pályázati dokumentáció. A Pro Régió Nonprofit Kft., mint az NFŰ bonyolító szervezete, 2010. április 1.-én történt pozitív döntése értelmében, 31.342.343,- Ft (45% intenzitású), támogatásban részesítette a projektet.

ÚJBUDA Önkormányzatának átalakult vezetése felismerve a projekt megvalósításában rejlő lehetőségeket, elkötelezettségük jeleként minden támogatást megadott, így 2011. január 14.-én átadásra került Magyarország legnagyobb Önkormányzati Naperőműve.

A 2011. januárban megvalósult III. ütem, 222 db egyenként 225 Wp teljesítményű polikrostályos (S-Energy) napelemes panelból, valamint 3 db 8.000TL és 3 db 9.000TL SMA egyfázisú invertelből épül fel.

Az ELMŰ-Hálózati Kft. által kibocsájtott hálózatra csatlakozási határozat értelmében, a naperőmű hálózatra visszatáplálós rendszerben működik. Amikor az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Hétvégeken és munkaszüneti napokon az épületek energiafogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az ELMŰ hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

A napelemes rendszer közvetlenül, tetszőleges célra felhasználható elektromos áramot állít elő, amelyet az Inverterek szinkronizálnak az adott hálózatra. Maga a rendszer kiépítése értéktartó beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül biztosítják a zavartalan működést. A rendszer minimális karbantartást, gondozást igényel.

A három ütemben megvalósult rendszer 90 KW névleges teljesítményének köszönhetően, éves szinten 122.000 KW/h áramot termel, valamint 120 tonna széndioxid kibocsájtástól mentesíti a városi környezetünket. A három rendszer jelenleg az épületek energia igényének 9-11 % fedezi éves szinten. Az elektromos áram termelő képességén túl jelentősen csökkenti a tető-szerkezeten keresztüli felmelegedését az irodáknak, ezzel csökkentve a klímatizálási igényt, így növelve a megtakarítást. A harmadik rendszer megtérülése - figyelembe véve a pályázati támogatást -számításaink szerint 8 év.

Jelenleg ez a rendszer az ország legnagyobb önkormányzati épületeken működő rendszere. A naperőmű termelési adatai az interneten nyilvánosak, a kivitelező Mészáros Udvar-Ház Kft. honlapján, www.udvar-haz.hu minden érdeklődő számára hozzá férhetőek.

Beruházó: ZSOMBOLYAI Ingatlanhasznosító Kft.
  1117 Budapest, Hunyadi János út 14.
  Halassy István ügyvezető igazgató, tel: + 36 20/9462-856

Kivitelező: MÉSZÁROS Udvar-Ház Kft.
  1116 Budapest, Hunyadi Mátyás út 48.
  Mészáros György ügyvezető igazgató, tel: +36 30/9640-352

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.