„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Martfű közintézményei II.
 
« vissza

Martfűn újabb két közintézményt szereltünk fel napelemes energiatermelő rendszerrel.
 

Martfű Város közintézményei, II. ütem
42,3 kW névleges teljesítményű, hálózatra kapcsolt napelemes rendszer

Martfű Város Önkormányzata az előző évi pályázat sikeres teljesítésén, valamint a napelemes kiserőművek villamos energiacsökkentő képességén fellelkesülve, 2011. évben ismételten pályázatot nyújtott be a KEOP-4.2.0/A kiírásnak megfelelően. A nyertes pályázat 49.693.125,- Ft értéku, 85%-os intenzitású támogatásban részesült, további két Városi Intézmény, hálózatra kapcsolt napelemes energiatermelésének kialakítására, az alábbi helyszíneken.

Hálózatra termelő napelemes rendszerek telepítése építési beruházás keretében:

1. Damjanich János Iskola, 5435 Martfű, Lenin út 15.: 9,9 kW
2. Orvosi Rendelo, 5435 Martfű, Lenin út 8.: 32,4 kW

Összesen: 42,3 kW

A Város vezetése a pályázat beadása előtt elozetes közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt. A közbeszerzési pályázatban megfogalmazott műszaki, pénzügyi elvárások alapján a legkedvezőbb ajánlatot a Mészáros Udvar-Ház Kft. adta.

A kivitelezést a Vállalkozó 2012. év januárjában kezdhette meg, a műszaki átadás 2012. április 11.-én került sor. A kivitelező Mészáros Udvar-Ház Kft a kiviteli munkákat I. osztályú minőségben a szerződésben rögzített határidőre és a vállalt költségek betartásával készítette el.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek, a beruházással érintett városi intézmények energiafogyasztását közel 10-12%-al csökkentik.

Rendszer adatok

Az II. ütemben 42, 3 kW-os összteljesítményű napelemes rendszer került telepítésre:
180 darab KS-235 Wp csúcsteljesítményű polikristályos napelem panel, 6 darab SMA inverter, valamint 2 darab Webbox képezi a rendszer főbb elemeit.
A web-boxok segítségével egy nyilvános honlapon folyamatosan nyomon követhetőek a különböző rendszerek termelési adatai, amely link a Martfű Város és a kivitelező www.udvar-haz honlapján is megtalálható.

A két rendszer 42,3 kW névleges teljesítményének köszönhetően, éves szinten 49.000 KW/h áramot termel és 53,5 tonna széndioxid kibocsájtástól mentesíti a városi környezetünket. Az elektromos áram termelő képességén túl jelentosen enyhíti az irodák tetőszerkezeten keresztüli felmelegedését, ezzel csökkentve a klímatizálási igényt és növelve a megtakarítást. A napelemes rendszerek megtérülése – figyelembe véve a pályázati támogatást – számításaink szerint, 4,5-5 év.
A napelemes rendszer közvetlenül, tetszőleges célra felhasználható elektromos áramot állít elő. Maga a rendszer kiépítése értéktartó beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül biztosítják a zavartalan muködést. A rendszer rendszeres karbantartást, gondozást igényel. A naperomuvek hálózatra visszatáplálós rendszerben működnek. Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Ha az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az E-ON hálózatára bocsájtja a rendszer, – ez igaz a hétvégéken és munkaszüneti napokon – ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségé
t.
A napelemes panelokra gyártói garancia vonatkozik, a Mészáros Udvar-Ház Kft. a KEOP pályázatra való tekintettel a két helyszínen megépített rendszerre, 5 év teljes körű garanciát vállalt.

Megrendelő:      
Martfű Város Önkormányzata   
5435 Martfű, Szent István tér 1.  
 Dr. Kiss Edit polgármester,     
Tel: 06/56/450-222     

Kivitelező:
MÉSZÁROS Udvar- Ház Kft
1116 Budapest, Hunyadi M. út 48
Mészáros György ügyvezető igazgató
Tel: +36 30/9640-35

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.