„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
 
« vissza

2014. augusztus 25.-én üzembe lépett a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium napelemes rendszere, aminek köszönhetően az intézmény működéséhez szükséges elektromos energia több mint kétharmadát a gimnázium maga állítja elő.
 

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Napelemes megújuló energiatermelő rendszerrel

2014. augusztus 25.-én üzembe lépett a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium napelemes rendszere, aminek köszönhetően az intézmény működéséhez szükséges elektromos energia több mint kétharmadát a gimnázium maga állítja elő.

A napelemes rendszer a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében benyújtott pályázat alapján valósult meg, teljes költsége 15 177 770 Ft volt, ennek 85%-a az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam által finanszírozott rész, míg a fennmaradó 15% az EU Önerő Alapból került odaítélésre.

A beruházás keretében 64 db S-Energy SM-250PC8 napelemet telepítettek, összesen 16 kW teljesítménnyel, a napelemek által előállított egyenáramot egy SMA 17000TL inverter alakítja váltakozó árammá és táplálja az épület saját hálózatára. A napelemeket a gimnázium Budapest I. kerület, Krisztina tér 4. alatti épületének udvari, tetőfelületén helyezték el, az inverter pedig a padlástérben lett telepítve acél konzolra.

A napelemes rendszer éves termelése 17 ezer kWh körül várható, évente egymillió forintot takarít meg. Emellett évi 16 tonnával csökken hazánk üvegház hatású gázkibocsátása is a projekt révén.
Az ELMŰ-Hálózati Kft. által kibocsájtott hálózatra csatlakozási határozat értelmében, a naperőmű hálózatra visszatáplálós rendszerben működik.

Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Amikor az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az ELMŰ hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

Maga a rendszer kiépítése értéknövelő beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül (45-50 év) biztosítják a zavartalan működést.

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Budapest I. kerületében működik, fenntartója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, alapítója a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébánia. Az általános iskola a Gellérthegy utca 7. szám alatt található, a gimnázium épülete a Krisztina tér 4. alatt. A gimnáziumban négy évfolyamon két-két osztályban folyik a tanítás.


Beruházó: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 1016 Budapest, Gellérthegy u. 7.
Nyári Zsigmond igazgató,   tel: +36 1 375 61 37

Kivitelező:  MÉSZÁROS Udvar-Ház Kft. 1116 Budapest, Hunyadi Mátyás út 48.
Mészáros György ügyvezető igazgató,  tel: +36 30/9640-352


  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.