„A fenntartható fejlődés állapotát valószínűleg nem érhetjük el - de törekedhetünk rá.”
Családi ház, Budapest
Pázmánd közintézményei
Nyergesújfalu közintézményei
Dunaföldvár közintézményei
Akasztó közintézményei
Bercsényi SzKI
Szent Gellért Ált.Isk.
Nyírtávhő
Levelek község
Martfű közintézményei I.
Martfű közintézményei II.
Közalkalmazottak Háza
Megyeháza (Szolnok)
Társasház (Budafoki út)
Társasház (Bartók B. út)
Társasház (Gazdagrét)
Újbuda Önkörmányzata


Napenergia besugárzás ma:
Bp., XI. kerület,
Összesen: 0 kW/m²

 

Társasház, vegyes rendszer (Bp., Budafoki út 12)
 
« vissza

2008. évben Újbuda Önkormányzata a kerületben található Társasházi lakóközösségek számára pályázatot hirdetett. A pályázatban a megújuló energiatermelő berendezések telepítése által keletkező, hosszú távú költségcsökkentést kívánták, vissza nem térítendő támogatásokkal preferálni.
 

2008. évben Újbuda Önkormányzata a kerületben található Társasházi lakó közösségek számára pályázatot hirdetett. A pályázatban a megújuló energiatermelő berendezések telepítése által keletkező, hosszú távú költségcsökkentést kívánták, vissza nem térítendő támogatásokkal preferálni.

Az egyik nyertes pályázó, a Budapest XI. kerület Budafoki út 12. szám alatti, 26 albetétes Társasház.

A Társasház már 2006. évben megkezdte az energia hatékonysági beruházásokat, ebben az évben fűtési rendszerüket leválasztották a távfűtésről és egyéni gázkazánok (2 db 80 KW névleges teljesítményű) telepítésével oldották meg a fűtésüket.

A pályázati támogatásból a már jól működő egyéni fűtési rendszerbe helyeztünk el egy 100 KW teljesítményű faelgázosító kazánt, a hozzá tartozó 2 m³ puffer tároló beépítésével együtt.

A ház melegvíz ellátása lakásonként történt, ezért a napkollektoros rendszer kiépítését megelőzte, a légudvarokban történő központi melegvíz hálózatot és cirkulációs vezeték kiépítése. Így vált lehetségessé a központi melegvíz ellátó rendszer működtetése a fűtési rendszerrel közösen. A lapos tető egy részén, ideális déli tájolással 15 KW teljesítményű (10 db 1,5 m² felületű) napkollektort helyeztünk el, valamint a kazánházban, a felmelegített HMV tárolására 1 db 1 m³ tároló kapacitású tartályt. A HMV tartály két hőcserélővel rendelkezik, így a napsütés intenzításától függően képes tárolni a felmelegített vizet, ill. napsütés hiányában biztosítja, hogy a kazánok állítsák elő a szükséges hőenergiát.

Az elvégzett beruházás következtében a fával történő fűtést alapul véve (azonos fűtőérték mellet a fa tüzelés költsége 40% a gáz árhoz viszonyítva), a Társasház fűtési költségét 30%-al sikerült csökkenteni, azonos hőfelhasználás mentén. Természetesen meg kell oldani a megfelelő tüzelőanyag időbeli beszerzését, tárolását és a fűtést is.

A HMV ellátó rendszer hatékonysága, a központi rendszer kiépítésének köszönhetően, szintén 20%-al nőtt, valamint további 15-20%-os költség csökkenést okoz a napkollektorok alkalmazása. A puffer tárolókkal összekötött fűtési és HMV rendszer képes a gázkazánok nélkül átlagos téli napokon biztosítani a Társasház hőigényét és használati melegvíz igényét.

Fentiek figyelembe vételével javaslom a hasonló rendszerek telepítését, mivel kedvező LTP hitelek és pályázati támogatások mentén teszik lehetővé, az üzemeltetési költségek tartós csökkentését.

  © Udvar-Ház Kft., 2009, minden jog fenntartva.